Weesgedichten-routes
Kruip je zelf ook graag in de pen? Schrijf een gedicht rond kleine gelukjes, verbondenheid, fijne ontmoetingen... stuur het door naar els@rakastan.be en we geven het graag mee zichtbaarheid.
Van donderdag 25 januari t.e.m. woensdag 31 januari, is het Poëzieweek en vieren we poëzie in bibliotheken, scholen, huiskamers... en in het straatbeeld. En bij dat laatste was jij mee aan zet! Iedereen kon via ARhus een gedicht kiezen en zijn/haar raam ter beschikking stellen.
Een vrijwilliger kwam langs om het gedicht met krijtstift op het raam te plaatsen. Bij ons, in de Mandellaan 79, kwam Katrien langs met haar mooiste handschrift! Dikke merci Katrien!
In Roeselare zijn er drie wandelingen en een fietstocht uitgestippeld langs de Weesgedichten via de app 'iziTRAVEL'. Na het openen van de app, klik je op 'ik ga naar', je vult Roeselare in en daarna kan je kiezen uit één van de tours. Om de route te
kunnen zien en volgen, moet de locatie van je smartphone aanstaan. Per gedicht is er ook achtergrondinformatie te lezen over de auteur en in de meeste gevallen is er ook een ingesproken versie van het
gedicht. Moeilijkheden? Ga even langs in het Digipunt in RSL Op Post (Brugsesteenweg 44, Roeselare). Ze helpen je er graag op weg.
Een fijne Weesgedichten-tocht gewenst!
In het kader van De Warmste Week schreef Mustafa Kör een gedicht over eenzaamheid.
Hiermee wil hij een warme oproep doen: vergeet je naasten niet, heb oog voor mekaar, klop af en toe aan of ga langs bij die buur die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Laat ons er samen voor zorgen dat onze medemensen tijdens hun laatste reis niet alleen door een dichter begeleid worden naar hun rustplaats.
Mustafa wil aandacht vragen voor mensen die buiten de boot vielen tijdens hun leven en voor de vaak verborgen eenzaamheid bij mensen die zonder de aanwezigheid van hun naasten overlijden.
Als samenleving denderen we steeds voort en plaatsen we nog te vaak welvaart boven welzijn. De kans is groot dat we zelf in een tehuis of zorgflat belanden - of dat we in sommige gevallen geheel vergeten worden.
Eerder organiseerde Mustafa Kör samen met zijn collega-dichters tientallen Eenzame Uitvaarten, een sociaal-literair project waarbij dichters een persoonlijk gedicht schrijven voor mensen die begraven worden zonder dat iemand naar hen omkijkt.
Door de toenemende vergrijzing die gepaard gaat met een nijpend tekort aan plaatsen in zorgcentra en rusthuizen kunnen we verwachten dat er de komende jaren meer schrijnende gevallen zoals Eenzame Uitvaarten zullen zijn.